Sałatki makaronowe

Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem123RF/PICSEL

"Zielona miska"

Składniki

  • dag zielonego makaronu tagliatelle
  • 30 dag mrożonego groszku lub groszku z puszki
  • 15 dag świeżych liści szpinaku
  • 20 dag sera typu feta
  • 3–4 łyżki orzeszków piniowych lub niesolonych orzeszków ziemnych

- sos

  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • sól
  • biały pieprz mielony
4 porcji

Sposób przygotowania

Makaron z filetem
Makaron z filetem123RF/PICSEL

Makaron miodowo-musztardowy

Składniki

  • 40 dag makaronu pszennego typu wstążki lub spaghetti
  • 60 dag upieczonej piersi indyka
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag kiełków fasoli mung
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • listki świeżej natki kolendry
  • sól morska

- sos

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • kawałek (2–3 cm) świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
Makaron z kaczką
Makaron z kaczką123RF/PICSEL

Makaron z wytrawną kaczką

Składniki

  • 40 dag makaronu pszennego, np. świderki
  • 40 dag upieczonych piersi z kaczki
  • 2 cebulki szalotki
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • płatki parmezanu
  • sól

- sos

  • 6 suszonych moreli
  • 2 łyżki koniaku lub winiaku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżki zielonego marynowanego pieprzu
  • czarny mielony pieprz
  • 3 łyżki łagodnego oleju

Sposób przygotowania

Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami123RF/PICSEL

Młode szparagi z pieczarkami

Składniki

  • 40 dag makaronu świderki (lub np. penne) - jasnego lub trójkolorowego
  • 12 sztuk młodych ugotowanych szparagów
  • 10 dag pokrojonych na plasterki pieczarek
  • 1 spory twardy pomidor
  • sól

- sos

  • 4 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny
  • mielony biały pieprz

Sposób przygotowania

Makaron z oliwkami
Makaron z oliwkami123RF/PICSEL

Cezar z kluseczkami

Składniki

  • 40 dag makaronu świderki
  • 50 dag pieczonego drobiu
  • 5 listków sałaty rzymskiej
  • 6 małych pomidorków
  • 12 czarnych oliwek
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • po 2 łyżki siekanego szczypiorku i natki
  • sól

- sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 fileciki anchois
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka wiejska - idealna na przyjęciaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Makaron z warzywami
Makaron z warzywami123RF/PICSEL

Warzywne penne z sosem pomidorowym

Składniki

  • 30 dag makaronu, np. penne rigate
  • 20 dag owczego twardego sera
  • 1 mała cukinia q1 mały bakłażan
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • 400 ml pokrojonych pomidorów z puszki lub 200 ml passaty pomidorowej
  • po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki oraz granulowanego czosnku
  • sól
  • ziołowy pieprz
  • olej do smażenia
  • oliwa

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Makaron z kurkamiINTERIA.TVInteria.tv
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?