Reklama

Reklama

Sałatki makaronowe

Gotowe w 15 minut!

"Zielona miska"

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • dag zielonego makaronu tagliatelle
  • 30 dag mrożonego groszku lub groszku z puszki
  • 15 dag świeżych liści szpinaku
  • 20 dag sera typu feta
  • 3–4 łyżki orzeszków piniowych lub niesolonych orzeszków ziemnych

Składniki - sos

  • 1 szkl. gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • sól
  • biały pieprz mielony

Sposób przygotowania

1. Sałatka: zagotuj litr osolonej wody i ugotuj makaron. Szpinak opłucz, o ile nie jest już umyty, i dokładnie osusz. Groszek dodaj do gotującego się makaronu na ostatnią minutę gotowania. 

2. Sos: jogurt zmiksuj z połową sera, czosnkiem, miętą (wykorzystaj susz z herbaty miętowej), sporą szczyptą pieprzu i oliwą. Ew. dosól do smaku. Resztę sera rozdrobnij widelcem. Zamiast sera typu feta możesz użyć twardego sera bałkańskiego lub dojrzewającego korycińskiego. Zrób sos z podwójnej porcji składników i trzymaj go w zakręcanym słoiku, w lodówce, nawet przez kilka dni. 

3. Odcedź makaron z groszkiem (groszku z puszki nie trzeba obgotowywać!). Przelej całość zimną wodą i wymieszaj z sosem. 

4. Dodaj szpinak (wcześniej oderwij twarde ogonki). Znów wymieszaj i posyp sałatkę resztą sera oraz podprażonymi orzeszkami. Dla kontrastu kolorystycznego, posyp ew. sałatkę drobniutko pokrojoną czerwoną i żółtą papryką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje