Sałatki makaronowe pełne warzyw

Błyskawiczne i łatwe potrawy, które polubi cała rodzina!

Przysmak z szynką

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 35 dag makaronu świderki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 3/4 szkl. wyłuskanego groszku
  • 10-14 małych pomidorków
  • 15 dag szynki konserwowej (w kawałku)
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • olej
  • 1 gałązka bazylii

Sposób przygotowania

1. Ocet wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3/4 łyżeczki cukru, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Umytą cukinię i oczyszczone marchewki pokrój w cienkie paseczki. Zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz, zostaw do ostygnięcia. 1 litr wody zagotuj ze szczyptą soli i resztą cukru. Wsyp groszek. Gotuj 4-5 minut. Przełóż na sitko, osącz. Szynkę i ser pokrój w niewielką kostkę, paprykę na kawałki. Pomidorki umyj, dobrze osusz, potnij na ćwiartki. 

Reklama

3. Warzywa z zalewy octowej, wyjmij, osącz, osusz ręcznikiem papierowym. Do zalewy dodaj 3-4 łyżki oleju, dobrze wymieszaj (ew. dopraw pieprzem). Cukinię, paprykę, marchewki, groszek, pomidorki, ser, szynkę i makaron przemieszaj. Przełóż do salaterki. Skrop sosem. Udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje