Reklama

Sałatki makaronowe pełne warzyw

Błyskawiczne i łatwe potrawy, które polubi cała rodzina!

Przysmak z szynką

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 35 dag makaronu świderki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 3/4 szkl. wyłuskanego groszku
  • 10-14 małych pomidorków
  • 15 dag szynki konserwowej (w kawałku)
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • olej
  • 1 gałązka bazylii

Sposób przygotowania

1. Ocet wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3/4 łyżeczki cukru, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Umytą cukinię i oczyszczone marchewki pokrój w cienkie paseczki. Zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz, zostaw do ostygnięcia. 1 litr wody zagotuj ze szczyptą soli i resztą cukru. Wsyp groszek. Gotuj 4-5 minut. Przełóż na sitko, osącz. Szynkę i ser pokrój w niewielką kostkę, paprykę na kawałki. Pomidorki umyj, dobrze osusz, potnij na ćwiartki. 

3. Warzywa z zalewy octowej, wyjmij, osącz, osusz ręcznikiem papierowym. Do zalewy dodaj 3-4 łyżki oleju, dobrze wymieszaj (ew. dopraw pieprzem). Cukinię, paprykę, marchewki, groszek, pomidorki, ser, szynkę i makaron przemieszaj. Przełóż do salaterki. Skrop sosem. Udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Kąski w winnej zalewie

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 60 dag grubego makaronu, np. rurki, kokardki
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 ostre papryczki typu chili
  • 2-3 wąskie dymki (tylko biała część)
  • 2-3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki młotkowanego lub grubo mielonego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1. Bulion zagotuj. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Osącz, zachowaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Makaron przepłucz zimną wodą, odstaw, by ostygł. 

2. Dymki oczyść, potnij w plasterki, czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, dymki, oprósz oregano. Papryczki opłucz, oczyść z pestek. Strączki potnij w cienkie plasterki, dołóż do składników na patelni. Smaż 1-2 minuty, wlej wino i zwiększ płomień. Podgrzewaj, aż wino odparuje. Wlej kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Podgrzewaj, delikatnie mieszając jeszcze ok. 1 minuty, ostudź. 

3. Cukinię umyj i potnij na wąskie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Wymieszaj z duszonymi warzywami, oprósz pieprzem. Dolej 1-2 łyżki oliwy, domieszaj makaron. Schłodź przed podaniem.

Bałkańska miska

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 30 dag grubego makaronu, np. świderki, rurki
  • 3/4 szkl. zielonego groszku
  • 15 dag twardego sera bałkańskiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 limonka
  • garść listków bazylii lub szałwii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj, osącz i przelej zimną woda. Odstaw na sitku, by dobrze obciekł. Ok. 1 l wody zagotuj z cukrem i szczyptą soli, wsyp groszek. Gotuj 1 minutę. Przełóż na sitko, od razu przelej zimną wodą. Zostaw do ostygnięcia. 

2. Olej wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z 1/5 limonki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Ser pokrusz na drobne kawałeczki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Listki bazylii opłucz, dobrze osusz. Oliwki potnij w cienkie plasterki. 

3. Osuszony makaron wrzuć do dużej miski. Dodaj 3/4 sera, groszek, pokrojoną paprykę i oliwki. Skrop 1-2 łyżkami sosu, przemieszaj. Wstaw do lodówki na 20 minut. Przełóż do salaterki, posyp pozostałym serem, listkami bazylii. Równomiernie skrop resztą sosu. Podawaj z cząstką limonki.

Paprykarz z bazylią

Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu typu rurki
  • 1 średni bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 fileciki anchois lub 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 szkl. oliwy lub oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Bakłażan i papryki umyj, osusz, cebulę i czosnek obierz. Bazylię opłucz, osusz. Oliwę wymieszaj z lubczykiem, szczyptą pieprzu i octem. 

2. Bakłażan pokrój wzdłuż na plastry, cebule na grube półplasterki, papryki - na większe kawałki, ząbki czosnku zostaw w całości. Wrzuć warzywa na patelnię grillową, najlepiej partiami tak, by płasko pokrywały patelnię. Smaż, aż się zrumienią. Przełóż na półmisek, polej przygotowaną oliwą. Przykryj listkami bazylii, odstaw na 2-3 godziny. 

3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, osącz go, przelej zimną wodą. Zostaw, by ostygł. Warzywa osącz z oliwy, wymieszaj z makaronem. Oliwę zmiksuj z anchois i podaj jako sos do sałatki. Ew. dopraw pieprzem do smaku.

Spaghetti z cukinii

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 2 średnie młode cukinie
  • 12-15 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 3-4 jajka
  • garść rukoli
  • po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2/3 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Rukolę umyj i osusz, usuń ogonki. Pestki dyni i słonecznika wsyp na rozgrzaną suchą patelnię, praż kilka minut, mieszając. Gdy zaczną mocno pachnieć, zsuń je na talerz, by przestygły. Czosnek obierz i posiekaj. Rukolę zmiksuj z pestkami, czosnkiem, oregano, rozmarynem i sosem sojowym. Dolej 3-4 łyżki oleju. Krótko zmiksuj. Dopraw pieprzem i ew. solą. 

2. Pomidorki umyj, osusz, przetnij na połówki. Cukinie umyj, pokrój na paseczki. Wymieszaj z pomidorkami. Na maśle usmaż jajka sadzone, oprósz je solą i pieprzem. 

3. Spaghetti z cukinii wymieszaj z sosem. Rozłóż na talerze i na każdej porcji połóż ciepłe jajko. Udekoruj bazylią. 

Potrawka z bobem

Składniki

  • 40 dag grubego makaronu, np. świderki, cavatappi, rurki
  • 8-10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3/4 szkl. świeżego bobu
  • 1/2 szkl. groszku q2 obrane cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • listki świeżych ziół
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju (najlepiej z pestek winogron)

Sposób przygotowania

1. Zagotuj 1 litr wody, włóż związany koperek, wsyp szczyptę soli. Wrzuć bób, a gdy woda zacznie znów wrzeć, dorzuć groszek i gotuj niecałą mi - nutę (bób ma być lekko twardy). Warzywa osącz (wodę z gotowania zachowaj!), przelej je zimną wodą. Bób obierz ze skórki. Wodę w z gotowania warzyw zagotuj, włóż makaron, ugotuj go na półtwardo. 

2. Cebule potnij w piórka. Boczek pokrój w paski. Obsmaż na oleju, dołóż cebulę. Smaż, aż boczek się zrumieni, a cebula dobrze zeszkli. Dopraw chili i kozieradką. Delikatnie wymieszaj z ostudzonym makaronem, bobem, groszkiem i listkami ziół. 

Miks z tuńczykiem

Składniki

  • 40 dag makaronu razowego
  • ok. 30 dag tuńczyka w zalewie, w kawałkach
  • 2 marchewki
  • 3/4 szkl. groszku cukrowego
  • 2 cebulki dymki lub szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • cząstka cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron


Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Osącz go i przelej zimną wodą. Zostaw na sitku, by wystygł. Groszek obgotuj krótko w osolonej wodzie. Osącz, odstaw, by ostygł. 

2. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem. Marchewki, seler i cebulki obierz, umyj, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami tuńczyka, groszkiem i 1 łyżką oliwy. Dopraw papryką. 

3. Przygotuj sos: z cytryny wyciśnij sok, dodaj 3 łyżki oliwy, cukier, czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Utrzyj na gładko. 

4. Do makaronu dołóż przygotowane warzywa i rozdrobnionego tuńczyka. Przemieszaj, polej sosem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy