Sałatki z kaszą jaglaną
Z delikatnych w smaku ziarenek szybko wyczarujesz pyszne i zdrowe dania. Są lekkie, a jednocześnie pełne składników, dzięki którym na pewno długo nie zgłodniejesz!

Cukiniowa z marchewką
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 3 młode marchewki
- 1 średnia cukinia
- 1 strąk czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 4-5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę przelej na sitku wrzątkiem. Osącz. Przesyp do garnka z posoloną wodą. Gotuj 15 minut. Paprykę rozetnij, oczyść z pestek, strąk opłucz, pokrój w kosteczkę. Marchewki obierz i wraz z cukinią umyj. Warzywa rozdrobnij, np. marchewkę potnij w długie, cienkie słupki, a cukinię na kawałeczki. Jeśli zależy ci na czasie, warzywa zetrzyj. Sok z cytryny wymieszaj z miodem. Dodaj sól i pieprz (do smaku). Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej oliwę. Pokrojone warzywa polej sosem, odłóż na ok. 30 minut. Potem wymieszaj je z kaszą i podawaj.

Fasolkowa z groszkiem
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 średnie pomidory
- 1 szkl. zielonego groszku
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 12 minimarchewek
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną opłucz, przelej na sitku kilka razy wrzątkiem i dobrze osącz. Potem gotuj przez 15 minut w posolonym wrzątku. Zdejmij z ognia. Odstaw pod przykryciem do wystudzenia. Fasolkę szparagową oczyść, odetnij końce, strączki pokrój na kawałki i opłucz. W 3 garnkach zagotuj posoloną wodę. Osobno włóż do nich: groszek, marchewki i fasolkę szparagową. Gotuj 8-12 minut. Odcedź. Groszek i fasolkę przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Pomidory umyj, osusz, oczyść z pestek, potnij w kosteczkę. Kaszę przemieszaj widelcem. Dodaj do niej przygotowane wcześniej warzywa. Całość skrop sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Przemieszaj. Udekoruj np. bazylią.