Sałatki z ziemniakami pełne cennych witamin
Ziemniaki mają mnóstwo wartości odżywczych oraz niepowtarzalny smak i aromat. Są idealne nie tylko do obiadu, ale też na kolację albo przekąskę. Oto dwa proste przepisy na sałatki, które zachwycą domowników i gości.
Zielona sałatka z ziołami i sosem majonezowym
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź. Jajka gotuj ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem soli. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz.
2. Por oczyść, natnij wzdłuż, dokładnie opłucz, pokrój na kawałeczki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki umyj i razem z ziemniakami pokrój w kostkę. Jajka grubo posiekaj. Zioła opłucz, osusz, potnij na kawałeczki.
3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Oprósz solą oraz pieprzem.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem oraz musztardą. Polej tym sałatkę, przemieszaj.
Wersja light
Jeśli próbujesz odzyskać zgrabną figurę, majonez zamień na jogurt.
Młode ziemniaki mają niższy niski indeks glikemiczny niż te późniejsze. Ale IG ziemniaków możesz jeszcze bardziej obniżyć, gotując je poprzedniego dnia.
Zimne ziemniaki zmieniają bowiem swoją strukturę, co powoduje, że węglowodany są wolniej wchłaniane do krwi. Dzięki temu dłużej będziesz czuła się najedzona i nie będziesz podjadać.
Wersja z dużą ilością selenu
Selen korzystnie działa m.in. na układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. Pierwiastek ten ma też właściwości przeciwzapalne, co pomaga w łagodzeniu przebiegu łuszczycy.
Osoby zmagające się z tym schorzeniem mogą sałatkę dodatkowo posypać posiekanymi orzechami brazylijskimi (ok. 15 dag). Ze wszystkich orzechów to właśnie one zawierają najwięcej selenu.
Sałatka drobiowa na listkach rukoli
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dobrze wyszoruj pod bieżącą wodą. Potem wytrzyj je do sucha. Posmaruj odrobiną oleju. Każdy osobno zawiń w folię aluminiowa i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 1 godz.
2. Cebulę obierz, posiekaj. Przygotuj sos winegret: miód utrzyj z octem. Dodaj sól oraz pieprz (do smaku). Do tego cienkim strumieniem wlej pozostały olej. Ubij trzepaczką na jednolity sos.
3. Plasterki boczku przekrój na pół. Wysmaż na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Filet z indyka potnij na kawałki. Upieczone ziemniaki wyjmij, pokrój na połówki. Rukolę opłucz, osusz.
4. Listki rukoli ułóż na półmisku. Na tym rozłóż ziemniaki oraz kawałeczki indyka. Posyp cebulą i kawałkami boczku. Całość skrop przygotowanym winegretem. Udekoruj według uznania.
Wersja light
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność tego dania, zrezygnuj z wędzonego boczku. Zastąp go 2-3 garściami kiełków słonecznika. Są one delikatne w smaku i przyjemnie chrupiące. Dostarczą też organizmowi bardzo rzadko występującą w roślinach witaminę D, a także zapewnią duże ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów oraz węglowodanów.
Wersja bogata w beta-karoten
Zamiast ze zwykłych ziemniaków przygotuj sałatkę z batatów. Są one bogatym źródłem beta-karotenu, który w naszym organizmie przerabiany jest na witaminę A. Witamina ta korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.