Sałatkowy kot
Czas ok. 40 min; porcja – 460 kcal.
1. Ryż opłucz na sitku, przełóż do garnka, zalej szklanką wrzącej, osolonej wody. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw i wystudź.
2. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wykrój gniazda nasienne, miąższ drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Drobno posiekaj mięso kurczaka.
3. Orzechy również posiekaj na małe kawałki, wsyp do miski, połącz z pokrojonymi jabłkami i rozdrobnioną piersią kurczaka. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.
4. Odłóż 2-3 łyżki majonezu. Resztę wymieszaj z piersią kurczaka, jabłkami i orzechami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na półmisku narysuj kontury kota łyżeczką zamoczoną w majonezie. Wypełnij tę przestrzeń mieszanką z majonezem. Pokryj warstwą schłodzonego ryżu. Wymodeluj przy tym kształt kotka.
5. Odrobinę majonezu wykorzystaj do narysowania ogonka. Resztę połącz z kilkoma kroplami keczupu, namaluj stópki. Ze śliwek zrób pazurki i łatki na brzuszku. Pyszczek, oczka, wąsy i nosek zrób z reszty warzyw.
Do udekorowania łapek oraz brzuszka sałatkowego kotka z powodzeniem możesz użyć gotowych past kanapkowych (jajecznej, pomidorowej, łososiowej), a także keczupu oraz zielonego bądź czerwonego pesto.