Salzburski serowy Kaiserschmarrn (omlet cesarski)

Pikantna wersja słynnego dania.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 75 g sera Moosbacher,

- 40 g masła,

- 2 jajka,

- 100 ml mleka,

- 3 łyżki chudego twarożku,

- sól,

- 100 g. mąki,

- masło do smażenia,

- 100 g roszponki,

- jabłko,

- łyżka oleju,

- łyżka octu ziołowego,

- pieprz,

- szczypta cukru Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę i trochę podsmażyć. Ser zetrzeć, 20 g. masła stopić. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, twarożek szczyptę soli i mąkę dobrze wymieszać, dodać roztopione masło, ser i boczek. Wmieszać pianę z białek. Pozostałe masło roztopić na patelni. Ciasto wlać na patelnię i na słabym ogniu smażyć 8-10 minut (raz obrócić). Pod koniec ciasto porozrywać dwoma widelcami i jeszcze raz obrócić.

Olej i ocet wymieszać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Roszponkę i pokrojone w słupki jabłko wymieszać z sosem. Podawać do Kaiserschmarrnu.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1600 kJ/ 380 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas