Salzburski serowy Kaiserschmarrn (omlet cesarski)
Pikantna wersja słynnego dania.

Składniki na 2 porcje:
- 30 g. wędzonego boczku,
- 75 g sera Moosbacher,
- 40 g masła,
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżki chudego twarożku,
- sól,
- 100 g. mąki,
- masło do smażenia,
- 100 g roszponki,
- jabłko,
- łyżka oleju,
- łyżka octu ziołowego,
- pieprz,
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i trochę podsmażyć. Ser zetrzeć, 20 g. masła stopić. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, twarożek szczyptę soli i mąkę dobrze wymieszać, dodać roztopione masło, ser i boczek. Wmieszać pianę z białek. Pozostałe masło roztopić na patelni. Ciasto wlać na patelnię i na słabym ogniu smażyć 8-10 minut (raz obrócić). Pod koniec ciasto porozrywać dwoma widelcami i jeszcze raz obrócić.
Olej i ocet wymieszać i doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Roszponkę i pokrojone w słupki jabłko wymieszać z sosem. Podawać do Kaiserschmarrnu.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1600 kJ/ 380 kcal.