Schab po florencku
Elegancko i smacznie.
Składniki:
- Pęczek rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- Skórka starta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki kopru włoskiego
- Szczypta zmielonych goździków
- Sól, pieprz
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 400 ml bulionu
- 1 cukinia
- 400 g pomidorów koktajlowych
- 300 g makaronu wstążki
Przygotowanie:
Rozmaryn i czosnek drobno posiekać, zmieszać z skórką z cytryny, koprem, goździkami, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką natrzeć schab i umieścić go na blasze piekarnika. Cebulę pokroić w ćwiartki i ułożyć obok schabu. Piec w temp. 200 st. C przez ok 1,5 godziny. Po 30 minutach wlać 200 ml bulionu i białe wino. Pomidory dołożyć 10 minut przed końcem pieczenia.
Cukinię pokroić w cienkie długie paski. Makaron ugotować w osolonej wodzie, 3 minuty przed końcem gotowania dodać cukinię.
Mięso i pomidory zdjąć z blachy. Sos zlać, przecedzić dodać 200 ml bulionu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron z cukinią odcedzić. Pieczeń podawać z makaronem i pomidorami oraz sosem.