Schab w sosie
Jeśli chcesz podać rodzinie sycące, aromatyczne, pełen smakowitych warzyw i pysznego mięsa danie, mamy coś dla Ciebie!

Składniki
- 1,5 kg schabu
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- 3 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- 2 łyżki mąki
- ziele angielskie
- 5 liści laurowych
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
4 osoby
Sposób przygotowania
1. Schab umyj, delikatnie ponacinaj, natrzyj słodką papryką, odłóż na godzinę do lodówki.2. W rondlu mocno rozgrzej masło z odrobiną oleju, smaż mięso ze wszystkich stron. Zalej je winem i połową szklanki wody. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól.3. Przykryj pokrywką i duś około godziny. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem. Gdy schab będzie miękki, możesz go odkryć i wstawić na 10 minut do piekarnika, by lekko przypiec. Schab podawaj na ciepło z ziemniakami lub ryżem oraz na zimno jako przystawkę z zieloną sałatą.