Schab w sosie

Jeśli chcesz podać rodzinie sycące, aromatyczne, pełen smakowitych warzyw i pysznego mięsa danie, mamy coś dla Ciebie!

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • ziele angielskie
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania



Reklama

1. Schab umyj, delikatnie ponacinaj, natrzyj słodką papryką, odłóż na godzinę do lodówki.
2. W rondlu mocno rozgrzej masło z odrobiną oleju, smaż mięso ze wszystkich stron. Zalej je winem i połową szklanki wody. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i sól.
3. Przykryj pokrywką i duś około godziny. Od czasu do czasu polewaj mięso sosem. Gdy schab będzie miękki, możesz go odkryć i wstawić na 10 minut do piekarnika, by lekko przypiec. Schab podawaj na ciepło z ziemniakami lub ryżem oraz na zimno jako przystawkę z zieloną sałatą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje