Schab z morelami i pistacjami
Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na wyjątkowy schab.
Morele zalej sokiem jabłkowym, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź, pokrój w kostkę. Pistacje obierz z łupinek, posiekaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozetnij tak, aby powstał cienki, ok. 2 cm płat. Wnętrze natrzyj solą oraz pieprzem, rozłóż morele oraz pistacje. Zwiń w ścisły rulon, obwiąż bawełnianą nicią. Roladę ze wszystkich stron posmaruj olejem, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz suszonymi ziołami. Roladę przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki. Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w temperaturze 180°C od czasu do czasu polewając sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby mięso się przyrumieniło.
Po upieczeniu roladę zostaw na około 15 minut, by "odpoczęła". Następnie usuń nitkę i pokrój w plastry.