Schab z nadzieniem
Elegancka propozycja na niedzielny obiad.
Składniki na 6-8 porcji
- 1,6 schabu bez kości
- 15 dag suszonych moreli
- 10 dag masła
- łyżeczka soli czosnkowej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 1 puszka moreli
- 2 łyżki koniaku
- sól, cukierPrzygotowanie:
Masło utrzyj z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno ochłodź. Schab opłucz, włóż na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjmij. Długim, szerokim nożem wytniij w mięsie kieszeń. Następnie upychając trzonkiem drewnianej łyżki napełniaj kieszeń na przemian suszoną morelą i kawałkiem masła ziołowego. Na koniec otwór zepnij. Mięso oprósz solą oraz połową kminku i papryki. Umieść w formie żaroodpornej. Wstaw do piekarnika 200°C, po 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 90 minut co 20 minut podlewaj mięso 1/2 szklanki gorącej wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia mięso wyjmij. Konfiturę podgrzej, wymieszaj z pozostałą papryką i kminkiem. Nasmaruj mięso. Posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekanika dopiecz. Zmiksuj morele w puszce. Pozostałłe suszone morele pokrój w paseczki. Wywar z pieczeni przecedź. Dodaj koniak i zmiksowane oraz pokrojone morele. Zagotuj. Przypraw do smaku. Od pieczeni odkrój 2-3 plastry mięsa, wszystko ułóż na półmmisku. Polej odrobiną sosu morelowego. Podaj z mieszanką ryżu dzikiego i basmati.