Schabowe marynowane w pieprzu

Smakowity patent na połączenie delikatnego mięska i kolorowych warzyw.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziarenka kolorowego pieprzu grubo utłucz w moździerzu. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część, biała jest gorzka i mogłaby popsuć smak potrawy).Następnie cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok. Kotlety opłucz,osusz. Natrzyj je kolorowym pieprzem i posyp skórką z cytryny. Potem mięso skrop olejem. Odłóż w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Pomidory umyj, potnij na cząstki,usuń środki z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę.

2. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim kotlety. Mięso włóż na mocno rozgrzaną patelnię. Smaż po 4-6 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia kotlety posyp solą. Zdejmij je i trzymaj w cieple.

3. Na patelnię włóż pokrojone dymki oraz pomidory. Warzywa duś przez 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.Jarzynkę skrop sokiem z cytryny.Przypraw do smaku szczyptą cukru, solą oraz białym pieprzem.Na patelnię z warzywami ponownie włóż kotlety. Smaż razem chwilę.Mięso z jarzynką podawaj od razu po przygotowaniu, np. z ryżem ugotowanym na sypko.

Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas