Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz

Pomysł na obiad: schabowy z farszem według przepisu siostry Anastazji
Pomysł na obiad: schabowy z farszem według przepisu siostry Anastazji123RF/PICSEL

Przepis siostry Anastazji na kotlety schabowe z farszem

  • 6 kotletów schabowych lub drobiowych 
  • 2 cebule 
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag sera żółtego 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1-2 łyżki majonezu 
  • 2 jaja bułka tarta oliwa (tłuszcz) 
  • sól 
  • pieprz
Tradycyjnego schabowego warto modyfikować
Tradycyjnego schabowego warto modyfikować123RF/PICSEL
  1. Kotlety doprawić i rozbić na płaty. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki drobno pokroić.
  2. Do przestudzonej cebuli dodać starty na grubych oczkach ser żółty, czosnek i majonez. Doprawić do smaku i wymieszać.
  3. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć i przełożyć na blaszkę. Na każdy kotlet nałożyć przygotowany farsz i zapiec w piekarniku.
  4. Uwaga: Farsz można położyć na rozbity płat mięsa, złożyć wpół, opanierować i usmażyć na patelni.