Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty

Przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty
Przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty123RF/PICSEL

Surówka z kapusty z jabłkiem i ogórkiem według przepisu siostry Anastazji

Surówka z kapusty siostry Anastazji: Przepis

Składniki

  • średnia główka białej kapusty (około 0,5 kg)
  • 2 jabłka
  • 1 świeży ogórek
  • 1 marchewa
  • szczypiorek
  • Do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
  1. Surówkę należy zacząć przygotowywać na kilka godzin przed obiadem. Na początek należy umyć i poszatkować kapustę, następnie włożyć ją do miski bądź garnka i mocno nasolić. Warzywo odkładamy na dwie godziny, aby zmiękło. 
  2. Po tym czasie kapusta puści sok, który trzeba z niej wycisnąć. 
  3. Następnie należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki ogórka i jabłko. 
  4. Surówka z kapusty siostry Anastazji nie może obejść się bez marchewki. Warzywo to także musi zostać umyte i obrane. Marchew najlepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. 
  5. Szczypiorek należy drobno posiekać. Jego ilość zależy od upodobania. 
  6. Na koniec wszystkie składniki powinny zostać dobrze wymieszane i doprawione do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można do surówki z kapusty z jabłkiem i ogórkiem dodać także nieco oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. 
„Ewa gotuje”: Pak choi z patelniPolsatPolsat