Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty

Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Masz dość klasycznej mizerii, kiszonej kapusty czy ćwikły? Siostra Anastazja proponuje surówkę z białej kapusty w niezwykle orzeźwiającym wydaniu, wystarczy dodać do niej dwa tajemne składniki znanej zakonnej kucharki.

Przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty
Przepis siostry Anastazji na surówkę z kapusty123RF/PICSEL

Surówka z kapusty z jabłkiem i ogórkiem według przepisu siostry Anastazji

Sekretne składniki, które dodaje siostra Anastazja do swojej surówki to: ogórek i jabłko. Dzięki nim dodatek do obiadu nabiera ciekawszego, orzeźwiającego smaku, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Surówka z kapusty siostry Anastazji: Przepis

Do wykonania surówki z kapusty potrzebne będą następujące składniki:

  1. Surówkę należy zacząć przygotowywać na kilka godzin przed obiadem. Na początek należy umyć i poszatkować kapustę, następnie włożyć ją do miski bądź garnka i mocno nasolić. Warzywo odkładamy na dwie godziny, aby zmiękło.

  • Po tym czasie kapusta puści sok, który trzeba z niej wycisnąć.

  • Następnie należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki ogórka i jabłko.

  • Surówka z kapusty siostry Anastazji nie może obejść się bez marchewki. Warzywo to także musi zostać umyte i obrane. Marchew najlepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.

  • Szczypiorek należy drobno posiekać. Jego ilość zależy od upodobania.

  • Na koniec wszystkie składniki powinny zostać dobrze wymieszane i doprawione do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można do surówki z kapusty z jabłkiem i ogórkiem dodać także nieco oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. 
  • Surówka z kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu, a dzięki sekretnym składnikom siostry Anastazji nadasz jej nowy, ciekawy smak, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Ta surówka z białej kapusty smakuje nawet najwybredniejszym podniebieniom.

    „Ewa gotuje”: Pak choi z patelniPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas