Sekretne składniki siostry Anastazji. Oto co dodaje do surówki z kapusty
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Masz dość klasycznej mizerii, kiszonej kapusty czy ćwikły? Siostra Anastazja proponuje surówkę z białej kapusty w niezwykle orzeźwiającym wydaniu, wystarczy dodać do niej dwa tajemne składniki znanej zakonnej kucharki.

Surówka z kapusty z jabłkiem i ogórkiem według przepisu siostry Anastazji
Sekretne składniki, które dodaje siostra Anastazja do swojej surówki to: ogórek i jabłko. Dzięki nim dodatek do obiadu nabiera ciekawszego, orzeźwiającego smaku, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Surówka z kapusty siostry Anastazji: Przepis
Do wykonania surówki z kapusty potrzebne będą następujące składniki:
Składniki
- średnia główka białej kapusty (około 0,5 kg)
- 2 jabłka
- 1 świeży ogórek
- 1 marchewa
- szczypiorek
- Do smaku: sok z cytryny, sól, pieprz
Zobacz również: Rodzynkowiec inspirowany przepisem siostry Anastazji
- Surówkę należy zacząć przygotowywać na kilka godzin przed obiadem. Na początek należy umyć i poszatkować kapustę, następnie włożyć ją do miski bądź garnka i mocno nasolić. Warzywo odkładamy na dwie godziny, aby zmiękło.
- Po tym czasie kapusta puści sok, który trzeba z niej wycisnąć.
- Następnie należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki ogórka i jabłko.
- Surówka z kapusty siostry Anastazji nie może obejść się bez marchewki. Warzywo to także musi zostać umyte i obrane. Marchew najlepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.
- Szczypiorek należy drobno posiekać. Jego ilość zależy od upodobania.
- Na koniec wszystkie składniki powinny zostać dobrze wymieszane i doprawione do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można do surówki z kapusty z jabłkiem i ogórkiem dodać także nieco oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego.
Surówka z kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu, a dzięki sekretnym składnikom siostry Anastazji nadasz jej nowy, ciekawy smak, którym zaskoczysz rodzinę i gości. Ta surówka z białej kapusty smakuje nawet najwybredniejszym podniebieniom.