Schabowy w sosie grzybowym
Klasyczny kotlet schabowy uzupełniony o dodatek smakowitego sosu pieczakowo-śmietanowego to wyborna propozycja obiadowa, której doprawdy trudno się oprzeć.
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.
W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej.
Cebulkę obieramy, myjemy, siekamy drobno. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy posiekaną cebulkę, gdy się zrumieni dokładamy pieczarki, doprawiamy, mieszamy. Zalewamy całość śmietaną, dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron. Gotowe przekładamy na talerze i uzupełniamy pieczarkami w sosie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program
***Zobacz także