Reklama

Reklama

Schabowy w sosie grzybowym

Klasyczny kotlet schabowy uzupełniony o dodatek smakowitego sosu pieczakowo-śmietanowego to wyborna propozycja obiadowa, której doprawdy trudno się oprzeć.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 300 g pieczarek
  • 1 niepełna szklanka śmietany 30 proc.
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 jajko (do panierowania)
  • mąka, bułka tarta (do panierowania)
  • dowolna zielenina

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem z obu stron, posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy na ok. 10 min.

W miseczce rozkłócamy jajko. Rozbite kotlety zanurzamy w jajku, panierujemy w mące i bułce tartej. 

Cebulkę obieramy, myjemy, siekamy drobno. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy posiekaną cebulkę, gdy się zrumieni dokładamy pieczarki, doprawiamy, mieszamy. Zalewamy całość śmietaną, dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na złoto z obu stron. Gotowe przekładamy na talerze i uzupełniamy pieczarkami w sosie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Reklama

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***Zobacz także

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje