Schabowy w sosie musztardowym
Pomysł na łatwy obiad.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 2 jabłka, pokrojone w plastry (ze skórką)
- 3 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
- 8 małych ziemniaków, podgotowanych, obranych i pokrojonych w plastry
- 2 łyżki oliwy
- po 2 łyżki musztardy i soku z cytryny
- łyżka miodu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj z oliwą ziemniaki i cebule. Przypraw do smaku. Piecz 30 minut.
3. Wymieszaj musztardę z miodem i posmaruj kotlety marynatą. Przypraw je, przełóż do formy wyłożonej plasterkami jabłek. Piecz 10 minut, po czym obróć mięso, posyp rozmarynem i piecz 10 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika skrop mięso sokiem z cytryny, potrząśnij naczyniem, aby sok wymieszał się z sosem. Na talerzach najpierw ułóż ziemniaki i cebule, potem przełóż kotlety z jabłkami. Polej sosem z pieczenia. Jako dodatek pasuje zielona fasolka szparagowa.