Schabowy z grilla
Szybko, prosto i smacznie.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością
- olej
- cebula dymka
- 6 łyżek pikantnego ketchupu
- pół łyżeczki miodu
- kolorowy pieprz
- płatki chilli
- rozmaryn
- kolendra
- 2 ząbki czosnku
- pieprz sól
Przygotowanie:
1. W moździerzu rozgnieć pieprz z solą, czosnkiem, kolendrą, rozmarynem, płatkami chilli. Przyprawy wymieszaj z ketchupem i miodem. Kotlety opłucz, delikatnie zbij tłuczkiem do mięsa. Mięso zanurz w marynacie i dokładnie nią natrzyj, przykryj i odstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin). Cebulę pokrój w bardzo cienkie paski, zeszklij na rozgrzanym oleju.
2. Patelnię grillową posmaruj niewielką ilością oleju, rozgrzej, układaj plastry mięsa, smaż około 5 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni, przykryj i odstaw na kilka minut. Podawaj z przysmażoną cebulką na wierzchu