Sekret jędrnych ogórków. Trzy nietypowe dodatki do słoików

Co zrobić, by ogórki kiszone udawały się zawsze?
Co zrobić, by ogórki kiszone udawały się zawsze?123RF/PICSEL

Składniki

Czemu ogórki kiszone są miękkie?

  • Najlepsze ogórki kiszone wychodzą z warzyw, w które zaopatrzyliśmy się w środku sezonu, najwcześniej w połowie lipca. Nawet najbardziej niecierpliwi kucharze powinni wstrzymać się z kiszeniem wczesnych ogórków gruntowych.
  • Miękkie ogórki mogą być też sygnałem, że użyliśmy warzyw, które były przenawożone - na to, niestety, nie mamy wpływu. 
  • Należy za to pamiętać, by robienie przetworów zaplanować niedługo po powrocie z zakupów. Ogórki nie powinny zbyt długo czekać na umieszczenie ich w słoikach. 
  • By ogórki kiszone były jędrne, dobrze jest zanurzyć je przed obróbką w lodowatej wodzie.
Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv

Liście dębu

Wrzuć liść dębu do słoika z ogórkami
Wrzuć liść dębu do słoika z ogórkami123RF/PICSEL

Liście orzecha włoskiego

Orzech włoski ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne
Orzech włoski ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne123RF/PICSEL

Jak kisić ogórki z igłami sosnowymi?

Składniki