Sekret krokietów idealnych. Panierka nie będzie ci potrzebna!

Krokiety to popularne, lubiane i dość proste danie, którego sekretem jest soczysty farsz i panierka. Co ciekawe jednak, nie potrzebujemy jej, by przygotować krokiety idealne - wystarczy jeden prosty trik, by były chrupiące i pyszne!

Krokiety słyną z tego, że są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz
Krokiety słyną z tego, że są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz 123RF/PICSEL

Krokiety idealne

Krokiety to popularne i lubiane danie w postaci zasmażanych naleśników z farszem. Farsz może być przygotowany z drobno posiekanej kapusty kiszonej z dodatkiem zasmażonej i przyprawionej cebuli, ale także z mięsa, grzybów, drobno posiekanego jajka czy sera żółtego. Farsz wkłada się w naleśnik i obtacza go w jajku z mąką i bułce tartej, a następnie smaży na oleju.

Krokiety to świetny dodatek do barszczu
Krokiety to świetny dodatek do barszczu123RF/PICSEL

Krokiety są wyjątkowo chrupkie za sprawą panierki, która dodatkowo trzyma je "w ryzach". Jeśli jednak nie mamy czasu na jej zrobienie i szukamy innej, prostej alternatywy, możemy przygotować chrupiące i pyszne krokiety z pomocą jednego, prostego triku.

Prosty trik na chrupiące krokiety. Panierka nie będzie ci potrzebna!

Idealne krokiety muszą być chrupiące, ale nie potrzebujemy do tego panierkiPodstawą jest ciasto naleśnikowe. Przyrządzamy je, dodając do dwóch jajek szklankę mąki i pół szklanki mleka. Usmażone i zwinięte już naleśniki z dodatkiem farszu ponownie namaczamy w cieście naleśnikowym i dopiero smażymy. Następnie przekładamy je ręcznikami papierowymi i podajemy świeże.

Surowa masa naleśnikowa doskonale sprawdzi się w roli panierki, a my dodatkowo zaoszczędzimy czas i produkty.

Takich krokietów jeszcze nie jadłaś!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas