Ile dodać jajek do kotletów mielonych? Oto sekret idealnego mięsa na obiad
Kotlety mielone dość często pojawiają się na stołach Polaków. W połączeniu z ziemniakami i surówką stanowią ulubiony posiłek wielu osób. Chcęc, by zawsze wychodziły perfekcyjnie, należy mieć na uwadze pewną zasadę. Ilość jajek jest kwestią kluczową.
Idealne kotlety mielone na obiad
Zazwyczaj oprócz soli i pieprzu dodaje się m.in. majeranek i oregano, ale sporej wyrazistości dodaje kotletom również cebula oraz czosnek, a także musztarda.
Należy jednak uważać na ilość dodawanych do mięsa jajek podczas przygotowywania zarówno tradycyjnych kotletów mielonych, jak i tych w nieco zmodyfikowanej wersji.
Ile dodać jajek do mielonych?
Wiele osób robiąc mielone, zastanawia się jaka ilość jajek będzie odpowiednia. To właśnie one odpowiadają za to, że masa się klei, a kotlety dobrze się formują i nie rozwalają na patelni. By mielone zawsze wychodziły idealne, najlepiej dodawać jedno jajko na pół kilograma mięsa.
Zobacz także: Przygotowywanie bigosu. Jak go nie zepsuć?
Poza tym do ich smażenia poleca się zamiast oleju smalec. Dzięki niemu będą jeszcze smaczniejsze.
Wbrew pozorom kotlety mielone można również przygotowywać bez jajek. Zamiast nich do masy można dodać mąkę ziemniaczaną lub bułkę tartą.
***