Reklama

Reklama

Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak uzyskać puszyste i niezwykle delikatne naleśniki? Wystarczy, że zamienisz tylko jeden składnik. Są nie tylko dużo zdrowsze od tradycyjnych ale również bardzo smaczne. Z dodatkiem dżemu czy kremu czekoladowe będą wprost wyśmienite!

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw - ich przygotowanie zajmuje około 20 minut. Wiele osób ma swój sprawdzony przepis, do którego zawsze wraca. Jeśli jednak znudziły się wam naleśniki w tradycyjnej formie, proponujemy przygotować je nieco inaczej. W ten sposób staną się nie tylko zdrowsze, mniej tuczące i bardziej pożywne, ale zyskają także delikatność i wyjątkowy smak. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na kokosową.

Naleśniki z mąki kokosowej - jak wykonać?

Naleśniki z mąki kokosowej są zdrowszą, ale bardzo smaczną alternatywą tradycyjnych. Idealnie będą komponowały się ze słodkimi dodatkami czy owocami. Z uwagi na dość sypką konsystencję mąki kokosowej, podczas smażenia należy uważać, aby ich nie rozerwać - trochę cierpliwości oraz wprawy i będą wychodzić znakomite! Jak przyrządzić naleśniki z mąki kokosowej?  

Reklama

Zobacz też: Sposób na idealne naleśniki. O tym nigdy nie zapominaj

Puszyste naleśniki kokosowe - przepis

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej do smażenia

Czytaj również: Pomysł na obiad? Naleśnik ze słoika. Jeden z najprostszych przepisów

Naleśniki z mąki kokosowej - sposób przygotowania

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, a następnie olej kokosowy. Składniki delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  • Dobrze rozgrzej olej na patelni, a potem wylewaj na nią standardowe porcje ciasta na naleśniki. Każdą sztukę smaż na blado złoty kolor z obu stron.
  • Delikatnie i uważnie przewracaj je przy pomocy łopatki na drugą stronę, aby nie dopuścić do ich rozerwania. 
  • Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykryj, aby nie wystygły. Podawaj ze słodkimi dodatkami - twarogiem, czekoladą, dżemem czy też musem owocowym. 
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | mąka kokosowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy