Jak zrobić delikatne i puszyste naleśniki. Sekret tkwi w jednym składniku

Podczas smażenia naleśników należy delikatnie je przewracać, aby nie uległy rozerwaniu
Podczas smażenia naleśników należy delikatnie je przewracać, aby nie uległy rozerwaniu123RF/PICSEL

Zobacz również:

Naleśniki z mąki kokosowej - jak wykonać?

Puszyste naleśniki kokosowe - przepis

Składniki

  • 6 czubatych łyżek mąki kokosowej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej do smażenia
Składniki na naleśniki należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą trzepaczki
Składniki na naleśniki należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą trzepaczki123RF/PICSEL

Naleśniki z mąki kokosowej - sposób przygotowania

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, a następnie olej kokosowy. Składniki delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  • Dobrze rozgrzej olej na patelni, a potem wylewaj na nią standardowe porcje ciasta na naleśniki. Każdą sztukę smaż na blado złoty kolor z obu stron.
  • Delikatnie i uważnie przewracaj je przy pomocy łopatki na drugą stronę, aby nie dopuścić do ich rozerwania. 
  • Gotowe naleśniki odkładaj na talerz i przykryj, aby nie wystygły. Podawaj ze słodkimi dodatkami - twarogiem, czekoladą, dżemem czy też musem owocowym. 
Kampania "16 dni przeciw przemocy wobec kobiet"materiały prasowe