Reklama

Reklama

Sekret przygotowania dobrego puree ziemniaczanego

Sprawdź, co zrobić, aby twoje puree dosłownie rozpływało się w ustach!

Reklama

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól
  • ¼ l mleka
  • 15 g masła

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut (sprawdzić widelcem). Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować przez ok. 1 minutę (po odcedzeniu nie przykrywać przykrywką), a następnie dokładnie ubić (póki są gorące) lub przecisnąć przez praskę. Dodać masło i mleko i nadal ubijać, aż do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji.

 

Puree można doprawić gałką muszkatołową pieprzem lub koperkiem. Najlepiej użyć ziemniaków z odmian o średniej lub dużej zawartości skrobi.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje