Seler w owsianej skorupce
Wegetariańska przekąska.

Składniki na 4 porcje:
- główka selera (ok. 750 g), - 4 łyżki octu winnego białego, - sól, - 200 g roszponki, - 400 g pomidorów, - mała cebula, - łyżeczka średnio-ostrej musztardy, - pieprz, - sól, - 8 łyżek oleju, - 50 g mąki, - 2 jajka, - 150 g płatków owsianych, - 200 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Selera przekroić na 4 części i każdą ćwiartkę pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Selera włożyć do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki octu na 5-6 minut. W tym czasie przygotować sałatkę z roszponki i pokrojonych pomidorów. Sałatkę zalać sosem z pozostałego octu, 3-4 łyżek oleju, pokrojonej w drobną kostkę cebulki, musztardy, soli, pieprzu i odrobiny cukru. Obgotowane selery osączyć i przelać zimną wodą, a następnie panierować w mące, jajku roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i płatkach owsianych. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i smażyć selery na złoty kolor. Podawać z sałatką i kwaśną śmietaną. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal