Serce na talerzu!
Nieważne, czy twój związek dopiero się zaczyna, czy od lat jesteś mężatką. Romantyczna kolacja à la Ania Starmach podniesie temperaturę uczuć w obu przypadkach!
Sałatka z kaczką i figami
Składniki:
1 pierś kaczki, 4 suszone figi, 2 świeże figi, 3 łyżki miodu, 100 ml czerwonego wina, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 200 g różnych rodzajów sałat, kiełki lucerny, 10 orzechów nerkowca, sól, ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania: Pierś kaczki obtocz w pieprzu zmiażdżonym w moździerzu. Połóż mięso na nierozgrzanej patelni i smaż kilka minut, aż przyrumieni się skórka. Następnie przewróć pierś na drugą stronę i smaż przez 2 minuty.
Potem włóż ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz 10 minut. Zagotuj w małym rondelku wino z rozmarynem, pokrojonymi figami i miodem. Sos podgrzewaj, aż lekko odparuje i zgęstnieje.
Sałatę rozłóż na talerzach, dodaj pokrojoną w plastry kaczkę, świeże figi, orzechy i kiełki. Całość polej lekko ostudzonym sosem winnym.
- ok. 35 minut
- dla 2 osób
- cena porcji ok. 20 zł
Steki z tuńczyka z kolendrą i sosem z papryki
Składniki:
2 steki z tuńczyka, 1 żółta papryka upieczona bez skóry, 1 czerwona papryka upieczona bez skóry, oliwa z oliwek, świeża kolendra, 1 łyżka czarnego sezamu
Purée: 300 g ziemniaków, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki i przepuść je przez praskę. Wymieszaj ze śmietaną i masłem, dopraw. Papryki pokrój w kostkę i włóż do 2 wysokich naczyń. Do każdego z nich dodaj oliwę, sól i pieprz.
Zmiksuj za pomocą blendera - powinien powstać gęsty sos. Tuńczyka obsyp solą i pieprzem, obtocz w sezamie, smaż na rozgrzanej patelni grillowej ok. 1-2 minut z każdej strony. Tuńczyk powinien pozostać różowy w środku. Steki podawaj z kolendrą, sosami w dwóch kolorach i purée.
- ok. 40 minut
- dla 2 osób
- cena porcji ok. 30 zł
Tiramisu z gruszką
Składniki:
8 biszkoptów (okrągłych lub podłużnych), 200 g mascarpone, 2 żółtka, 2 białka, 2 łyżki cukru pudru, 1 gruszka z syropu, 1 filiżanka mocnej kawy, 1 łyżki likieru kawowego, 1 łyżka gorzkiego kakao
Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z żółtkami i cukrem, a następnie delikatnie połącz z białkową pianą. Herbatniki zamocz w wystudzonej kawie wymieszanej z likierem.
Gruszkę pokrój w plasterki. W pucharkach układaj naprzemiennie herbatniki, krem i plasterki gruszki. Na koniec posyp gorzkim kakao. Deser podawaj mocno schłodzony.
- ok. 20 minut
- dla 2 osób
- cena porcji ok. 6 zł