Serduszka faworkowe
Słodkie serduszka.
- 10 dag mąki,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder do posypania,
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki. Z placków wycinać duże serca, a w nich mniejsze tak, aby powstało serce z dziurka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osuszyć nadmiar tłuszczu. Związać serduszka w pęczek.
Poprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania 1 h.
Kobieta INTERIA.PL on Facebook