Serduszka faworkowe
Słodkie serduszka.

Składniki:
- 10 dag mąki, - 2 żółtka, - szczypta soli, - 2 łyżki kwaśnej śmietany, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka spirytusu, - tłuszcz do smażenia, - cukier puder do posypania,
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zmieszać ją delikatnie ze śmietaną i w zagłębienie dodać żółtka, proszek do pieczenia, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Wałkować partiami na dość cienkie placki. Z placków wycinać duże serca, a w nich mniejsze tak, aby powstało serce z dziurka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor po obu stronach. Wyjmować na ręczniki papierowe aby osuszyć nadmiar tłuszczu. Związać serduszka w pęczek. Poprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania 1 h.
Kobieta INTERIA.PL on Facebook