Reklama

Reklama

Serniczek na kruchym spodzie

Delikatny i chrupiący

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2–3 twarde gruszki
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 20 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 4 jajka

Sposób przygotowania


1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka oraz 2/3 szkl. cukru. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 

2. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem, pozostałym cukrem i jajkami. Dodaj skórkę startą z cytryny. Gruszki umyj, wytrzyj, obierz. Przekrój na pół. Usuń środki z pestkami. Wypukłą stronę gęsto ponacinaj (nie docinaj do końca, aby gruszki się nie rozpadły). 

3. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę, cienko rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi przygotowanej formy. Spód gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszył się podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz ok. 10 minut. 

4. Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki (przecięciem do dołu), formując rozetę. Polej masą ze śmietanki i serka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Piecz jeszcze 30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje