Reklama

Reklama

Serniczek z pistacjami

Smaczny i delikatny. Idealny, letni deser.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. (10 dag) zmielonych orzechów, np. włoskich
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta drobnej soli

Składniki - masa

  • 30 dag rabarbaru
  • 10 dag truskawek
  • 40 dag twarogu sernikowego
  • 3 łyżki posiekanych pistacji
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami. Mocno schłodzone masło pokrój na małe kawałeczki, dodaj do suchych składników i siekaj, aż powstaną grudki. Wbij jajka. Szybko zagnieć ciasto rękami, uformuj kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut. 

2. Schłodzone ciasto rozetrzyj palcami (tak jak kruszonkę) wprost do prostokątnej formy (o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej pergaminem. Dociśnij ciasto do dna. Formę włóż do lodówki na ok. 15 minut. 

3. Zrób masę: rabarbar i truskawki umyj i osusz. Z rabarbaru odetnij końcówki i potnij go w plasterki. Z truskawek usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki. Twaróg sernikowy zmiksuj z mąkami i cukrem. Domieszaj rabarbar, truskawki i pistacje. 

Reklama

4. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. (góra-dół). Masę wyłóż na ciasto w formie, wyrównaj wierzch. Piecz 50-55 minut. Zostaw w wyłączonym, szeroko otwartym piekarniku do całkowitego ostygnięcia (wtedy serniczek się zetnie i łatwo go pokroisz). Do czasu podania trzymaj w lodówce.  

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje