Serniczek z pistacjami
Smaczny i delikatny. Idealny, letni deser.
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami. Mocno schłodzone masło pokrój na małe kawałeczki, dodaj do suchych składników i siekaj, aż powstaną grudki. Wbij jajka. Szybko zagnieć ciasto rękami, uformuj kulę. Owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozetrzyj palcami (tak jak kruszonkę) wprost do prostokątnej formy (o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej pergaminem. Dociśnij ciasto do dna. Formę włóż do lodówki na ok. 15 minut.
3. Zrób masę: rabarbar i truskawki umyj i osusz. Z rabarbaru odetnij końcówki i potnij go w plasterki. Z truskawek usuń szypułki, owoce pokrój na ćwiartki. Twaróg sernikowy zmiksuj z mąkami i cukrem. Domieszaj rabarbar, truskawki i pistacje.
4. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. (góra-dół). Masę wyłóż na ciasto w formie, wyrównaj wierzch. Piecz 50-55 minut. Zostaw w wyłączonym, szeroko otwartym piekarniku do całkowitego ostygnięcia (wtedy serniczek się zetnie i łatwo go pokroisz). Do czasu podania trzymaj w lodówce.