Reklama

Reklama

Serniczki na zimno

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Powodzeniem cieszy się też wersja na zimno, którą można przygotować bez pieczenia. Oto cztery pomysły na zupełnie nowe wersje ulubionego ciasta Polaków.

Gotowany serniczek z owocami leśnymi

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 1 i 1/2 kostki (w sumie 30 dag) masła
  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonych owoców leśnych
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 2 op. budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Owoce rozmroź, osącz  i zmiksuj, przetrzyj. Stop 1/2 kostki masła. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy (26 cm). Wstaw do lodówki.

2. Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę masła stop w garnku. Dodaj cukier, twaróg i jajka. Wlej mleko z budyniami. Energicznie mieszając, zagotuj.

3. Masę rozdziel. Do jednej części dodaj mus owocowy i dobrze wymieszaj. Na spodzie z herbatników rozsmaruj masę waniliową, a potem masę z owocami. Wierzch wygładź.

4. Serniczek wstaw na noc (ok. 12 godzin) do lodówki.

Reklama

Rada kucharza

By szybciej rozmrozić owoce, włóż zamkniętą torebkę z mrożonką do miski z zimną wodą i poczekaj, aż owoce zrobią się miękkie.

Limonkowy serniczek na herbatnikach

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 op. (10 dag) herbatników maślanych
  • po 40 dag mielonego twarogu oraz śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 limonki
  • 1 łyżka likieru miętowego

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki drobno pokrusz. Kawałeczki ciastek równomiernie rozsyp na dnie tortownicy (śr. 26 cm).

2. Limonki sparz, z 2 otrzyj skórkę i wyciśnij sok, ostatnią pokrój w plasterki. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając.

3. Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z limonek. Śmietanę ubij, połącz z masą serową i likierem. Domieszaj żelatynę. Wyłóż na spód z ciastek. Chłodź 2 godz.

4. Galaretkę przygotuj według przepisu. Plasterki limonki ułóż na masie serowej. Zalej galaretką. Schładzaj 3 godziny.

Rada kucharza

Limonki przechowuj  w lodówce do 10 dni. Potem powoli tracą swój aromat. By nie chłonęły obcych zapachów, włóż je do foliowej torebki.

Jogurtowy serniczek z jabłkami

Czas przyrządzenia: ok. 35 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 blat biszkoptowy do tortów
  • 3 galaretki jabłkowe albo cytrynowe
  • 1 kg jabłek
  • 1 duży (40 dag) jogurt grecki
  • 2 serki (po 15 dag) waniliowe homogenizowane
  • 1/2 szkl. cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości. Wsyp 1 galaretkę oraz 2 łyżki cukru, wymieszaj, wystudź.

2. W formie (śr. 26 cm) ułóż biszkopt. Wyłóż masę jabłkową i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Pozostałe galaretki rozpuść w 2/3 szkl. wrzątku. Wystudź.

4. Jogurt połącz z serkami, resztą cukru i sokiem. Dodaj tężejącą galaretkę. Wylej na masę jabłkową. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

5. Przed podaniem udekoruj paseczkami stopionej polewy czekoladowej.

Rada kucharza

Gdy dodajesz galaretkę do masy na serniczek, rób to powoli i stopniowo, cały czas mieszając masę. W przeciwnym razie powstaną grudki.

Serniczek jagodowo-jeżynowy

Czas przyrządzenia: ok. 40 min + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • Po 1 op. (ok. 45 dag) jagód i jeżyn (mrożonych)
  • 4 łyżki cukru
  • po 60 dag śmietany kremówki i serka mascarpone
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5-6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Owoce rozmroź i osącz. Odłóż po 1/3 jeżyn i jagód, resztę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Mleko podgrzej, rozpuść w nim żelatynę. Odłóż po 2/3 szkl. mascarpone i śmietany. Resztę śmietany i serka połącz z cukrem i ubij.

2. Domieszaj mus owocowy. Na spodzie tortownicy (śr. 26 cm) rozłóż odłożone owoce, 2 łyżki owoców odłóż do przygotowania rozetek. 

3. Do masy serowej dodaj mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie tężeć, przełóż ją do tortownicy. Schładzaj 4 godziny.

4. Odłożone owoce zmiksuj, przetrzyj. Resztę serka i śmietany ubij, połącz  z musem. Przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij małe rozetki na wierzch serniczka.

Rada kucharza

Wyciskanie rozetek zacznij od środka sernika. W ten sposób będziesz mieć pewność, że nie uszkodzisz już zrobionych dekoracji.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: Sernik na zimno | serniki | ciasta bez pieczenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje