Reklama

Reklama

Serniczki na zimno

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Powodzeniem cieszy się też wersja na zimno, którą można przygotować bez pieczenia. Oto cztery pomysły na zupełnie nowe wersje ulubionego ciasta Polaków.

Gotowany serniczek z owocami leśnymi

Czas przyrządzenia: ok. 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 20 dag ciastek zbożowych
  • 1 i 1/2 kostki (w sumie 30 dag) masła
  • 1 op. (ok. 45 dag) mrożonych owoców leśnych
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • 2 op. budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Owoce rozmroź, osącz  i zmiksuj, przetrzyj. Stop 1/2 kostki masła. Ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy (26 cm). Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę masła stop w garnku. Dodaj cukier, twaróg i jajka. Wlej mleko z budyniami. Energicznie mieszając, zagotuj.

3. Masę rozdziel. Do jednej części dodaj mus owocowy i dobrze wymieszaj. Na spodzie z herbatników rozsmaruj masę waniliową, a potem masę z owocami. Wierzch wygładź.

4. Serniczek wstaw na noc (ok. 12 godzin) do lodówki.

Rada kucharza

By szybciej rozmrozić owoce, włóż zamkniętą torebkę z mrożonką do miski z zimną wodą i poczekaj, aż owoce zrobią się miękkie.

Dowiedz się więcej na temat: Sernik na zimno | serniki | ciasta bez pieczenia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje