Serniczki z gruszkami

Przygotuj nadzienie: rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je na sitku.

Serniczki z gruszkami
Serniczki z gruszkami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 15 sztuk:

Ciasto:

  • 20 dag twarogu
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 6 łyżek mleka 
  • 8 łyżek oleju
  • jajko do posmarowania

Nadzienie:

  • 3 gruszki
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • cynamon
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 30 dag twarożku śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj nadzienie: rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je na sitku. Gruszki umyj, obierz cieniutko, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do rondla, dodaj skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki cynamonu. Podlej odrobiną wody i duś 5 min, aż gruszki zmiękną. Dobrze je ostudź.

2. Twarożek śmietankowy utrzyj z żółtkami oraz cukrem. Wsyp proszek budyniowy. Dodaj ostudzone, osączone na sitku gruszki oraz rodzynki, dobrze wymieszaj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas