Serniczki z gruszkami
Przygotuj nadzienie: rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je na sitku.
Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
- 20 dag twarogu
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru
- 6 łyżek mleka
- 8 łyżek oleju
- jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 3 gruszki
- 1/2 szkl. rodzynek
- cynamon
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 30 dag twarożku śmietankowego
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj nadzienie: rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je na sitku. Gruszki umyj, obierz cieniutko, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do rondla, dodaj skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki cynamonu. Podlej odrobiną wody i duś 5 min, aż gruszki zmiękną. Dobrze je ostudź.
2. Twarożek śmietankowy utrzyj z żółtkami oraz cukrem. Wsyp proszek budyniowy. Dodaj ostudzone, osączone na sitku gruszki oraz rodzynki, dobrze wymieszaj.