Sernik
Przepis nadesłała Alicja.
Ciasto:
- 2 szkl. mąki, - 1/2 margaryny /trochę więcej jeśli ciasto jest za suche/, - 1/2 szkl. cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - szczypta soli, Ciasto ma być konsystencji kruszonki, wysypujemy je na dno brytfanki.
Masa:
- 1 kg dobrego sera, - 2 budynie śmietankowe w proszku, - 1/2 l mleka surowego/jeśli ser jest mielony to mleka dajemy mniej/, - 1 szkl. cukru, - 1 cukier waniliowy, - 2 całe jaja, - 4 żółtka, 1/2 kostki masła roztopionego
Przygotowanie:
Utrzeć jaja - żółtka z cukrem, dodać ser zmielony, tłuszcz oraz budyń w proszku i na końcu mleko. Masa ma być konsystencji gęstej śmietany. Masę wyłożyć na ciasto surowe i piec około 40-45 min na złocisty kolor. Pod koniec pieczenia ubić 4 białka na sztywno dodać cukier 4 czubate łyżki i dodać paczkę 100 g wiórek. Wymieszać łyżką - nie mikserem. Wyjąć sernik z pieca i nałożyć na wierzch, zapiekać około 15 min.