Sernik bez grama sera. Smakowita alternatywa dla świątecznego klasyka
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Apetyczny sernik, pyszniący się na talerzyku deserowym, po pierwszym kęsie w niczym nie przypomina słodkiego przysmaku. Ciasto styropian doskonale udaje wigilijny klasyk, zachwycając kruchym spodem i masą śmietanową z wyraźnie wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. To prosty sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do świątecznej tradycji. Jak przygotować smakołyk? Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Spis treści:
Ciekawy zamiennik tradycyjnego sernika
Nowojorski, baskijski, wiedeński, japoński, a nawet królewski. Wielbiciele sernika zacierają ręce na myśl o nadchodzących świętach, kiedy bez oporów można najeść się ulubionego deseru. Nie wszyscy jednak są zwolennikami ciasta na bazie twarogu. Czy to oznacza, że będą musieli obejść się smakiem podczas rodzinnego świętowania?
Ciasto styropian godnie zastępuje sernik. Delikatne wnętrze uzyskujemy dzięki śmietanie, a dodatek budyniu w proszku zapewnia mu konsystencję obłoczka. Dodatkową zaletą ciasta jest czas przygotowania oraz możliwość skomponowania go z przeróżnymi owocami. To doskonała propozycja dla osób, które stawiają pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów, a chcą zaskoczyć bliskich własnym wypiekiem.
Ciasto styropian - lista produktów
Słodki oszust, który na pierwszy rzut oka ma przypominać uwielbiany przez Polaków sernik. Ciasto styropian nie zawiera w sobie nawet odrobiny sera, ale nadrabia ten brak puszystym wnętrzem i lekkością. Ciasto sprawdza się jako słodki dodatek do kawy, a także poczęstunek dla przybyłych gości. Brzoskwinie użyte do wyłożenia spodu możemy zastąpić innymi owocami, np. wiśniami lub malinami.
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na masę śmietanową:
- 1 litr śmietany 18%
- 5 białek
- 300 g cukru
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 150 g wiórków kokosowych
- brzoskwinie z puszki
Słodki wypiek - przepis krok po kroku
- Na drewnianą lub silikonową stolnicę przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy masło i całość siekamy nożem.
- Do składników dorzucamy żółtka, cukier, proszek oraz esencję waniliową i zagniatamy w gładką i zwartą kulę.
- Odcinamy 1/3 część ciasta, dokładnie owijamy w przezroczystą folię spożywczą, a następnie chowamy do zamrażalnika. Pozostałą część wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Białka wlewamy do czystej miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. Po upływie kilku minut stopniowo dosypujemy cukier.
- Gdy piana będzie już sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy budynie w proszku.
- Kiedy składniki się połączą, wyłączamy mikser, dosypujemy wiórki kokosowe, dodajemy śmietanę i mieszamy za pomocą łyżki.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy do blaszki o wymiarach 25 × 36 cm, zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia.
- Na ostudzonym blacie układamy plasterki brzoskwiń i wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na tarce drugą część ciasta kruchego.
- Ciasto styropian pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Smacznego!
Sprawdź również: