Sernik bez grama sera. Smakowita alternatywa dla świątecznego klasyka

Ciasto styropian zachwyci osoby, które nie przepadają za sernikiem
Ciasto styropian zachwyci osoby, które nie przepadają za sernikiem123RF/PICSEL

Ciekawy zamiennik tradycyjnego sernika

Zobacz również:

    Ciasto styropian - lista produktów

    Z jakich składników przygotować ciasto styropian?
    Z jakich składników przygotować ciasto styropian?123RF/PICSEL
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 100 g cukru
    • 5 żółtek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 1 litr śmietany 18%
    • 5 białek
    • 300 g cukru
    • 2 budynie śmietankowe w proszku
    • 150 g wiórków kokosowych
    • brzoskwinie z puszki

    Słodki wypiek - przepis krok po kroku

    1. Na drewnianą lub silikonową stolnicę przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy masło i całość siekamy nożem.
    2. Do składników dorzucamy żółtka, cukier, proszek oraz esencję waniliową i zagniatamy w gładką i zwartą kulę.
    3. Odcinamy 1/3 część ciasta, dokładnie owijamy w przezroczystą folię spożywczą, a następnie chowamy do zamrażalnika. Pozostałą część wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
    4. Białka wlewamy do czystej miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. Po upływie kilku minut stopniowo dosypujemy cukier.
    5. Gdy piana będzie już sztywna, a cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy budynie w proszku.
    6. Kiedy składniki się połączą, wyłączamy mikser, dosypujemy wiórki kokosowe, dodajemy śmietanę i mieszamy za pomocą łyżki.
    7. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy do blaszki o wymiarach 25 × 36 cm, zabezpieczonej papierem do pieczenia.
    8. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia.
    9. Na ostudzonym blacie układamy plasterki brzoskwiń i wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i ścieramy na tarce drugą część ciasta kruchego.
    10. Ciasto styropian pieczemy przez 55-60 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Puszysty sernik z budyniemPolsatPolsat