Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada
Jak zrobić dobry sernik? Z odpowiedzią przychodzi siostra Anastazja. W jednej ze swoich książek zdradziła przepis na wyjątkowy w smaku sernik z rodzynkami. Siostra Anastazja jest specjalistką od prostych przepisów. Jak podkreślał, zawsze się udają, szczególnie wtedy, gdy w pichcenie wkłada się serce.
Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zna sposoby na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Swoimi pomysłami dzieliła się z fanami dobrego smaku. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy, ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji.
Stół łączy rodzinę. Ważne, by wszyscy siadali do niego razem, odłożyli telefony, wyłączyli telewizory i zwyczajnie ze sobą porozmawiali
Czytaj również: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę
Sernik z rodzynkami - przepis siostry Anastazji
Przepis na ciasto od siostry Anastazji - składniki na sernik
- Składniki na ciasto
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg sera białego zmielonego
- 12 jaj
- 40-45 dag cukru kryształu
- 30 dag margaryny
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 l mleka
- 20 dag rodzynek
Przepis na ciasto od siostry Anastazji - wykonanie
Ciasto:
Margarynę utrzeć, stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
- Dwa budynie waniliowe ugotować i przestudzić.
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym z jednym suchym budyniem i z wcześniej ugotowanymi budyniami.
- Dokładnie wymieszać i dodać wcześniej sparzone i wystudzone rodzynki.
- Na końcu do masy delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
Przygotowanie do pieczenia:
- Dno blaszki wyłożyć ciastem.
- Na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową.
- Piec przez ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st.C.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.