Sernik cytrynowy z brzoskwiniami

I pistacjową posypką.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 120 g pistacji
  • 2 brzoskwinie
  • 1 cytryna
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 600 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek kaszy manny
  •  tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie:

100 g pistacji posiekać. Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, a miąższ pokroić na 5 mm plastry. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Jajka, cukier i cukier waniliowy oraz sól utrzeć. Ser zmieszać z mąką ziemniaczaną, kaszą manną, skórką i sokiem z cytryny. Dodać jajka z cukrem. Prostokątną formę nasmarować tłuszczem i posypać bułką. Jedna trzecią masy nałożyć do formy, nałożyć połowę brzoskwiń  i wsypać połowę posiekanych pistacji. Nałożyć 1/3 ciasta, resztę brzoskwiń i posiekanych pistacji. Nałożyć resztę ciasta, wyrównać, piec w 175 st. C godzinę i 15 minut. 50 g cukru skarmelizować, dodać 20 g pistacji, wymieszać wylać na papier do pieczenia. Po 15 minutach pokruszyć. Posypać gotowe ciasto.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas