Sernik cytrynowy z brzoskwiniami
I pistacjową posypką.
Smacznego123RF/PICSEL
- 120 g pistacji
- 2 brzoskwinie
- 1 cytryna
- 4 jajka
- 200 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 600 g sera ricotta
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek kaszy manny
- tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie:
100 g pistacji posiekać. Brzoskwinie przekroić, wyjąć pestki, a miąższ pokroić na 5 mm plastry. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Jajka, cukier i cukier waniliowy oraz sól utrzeć. Ser zmieszać z mąką ziemniaczaną, kaszą manną, skórką i sokiem z cytryny. Dodać jajka z cukrem. Prostokątną formę nasmarować tłuszczem i posypać bułką. Jedna trzecią masy nałożyć do formy, nałożyć połowę brzoskwiń i wsypać połowę posiekanych pistacji. Nałożyć 1/3 ciasta, resztę brzoskwiń i posiekanych pistacji. Nałożyć resztę ciasta, wyrównać, piec w 175 st. C godzinę i 15 minut. 50 g cukru skarmelizować, dodać 20 g pistacji, wymieszać wylać na papier do pieczenia. Po 15 minutach pokruszyć. Posypać gotowe ciasto.