Reklama

Reklama

Sernik czekoladowo–śmietankowy

Ciasto czekoladowe czy śmietankowy deser? Najlepszym rozwiązaniem będzie sernik czekoladowo – śmietankowy. Aby nadać mu elegancki charakter wystarczy pięknie udekorować go bitą śmietaną i posypać kakao. Połączenie klasycznych smaków i delikatna, lekko wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Tym razem nie skończy się na jednym kawałku.

Składniki - masa serowa

  • 800 g twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 100 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru (220 g)
  • 5 dużych jajek
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)

Składniki - masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1 czubata łyżka żelatyny (10 g)

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej masło i czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twarożek i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj roztopioną czekoladę i budyń w proszku. Wszystko wymieszaj. Boki tortownicy o średnicy 24 cm owiń grubo zwiniętym i zmoczonym wodą ręcznikiem papierowym, zepnij metalowym spinaczem.

Reklama

Masę serowo-czekoladową przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do  nagrzanego piekarnika i piecz 80 minut w 160 st. C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Sernik wyjmij z tortownicy i zepnij metalową obręczą.

Żelatynę zalej odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje rozpuść w kąpieli wodnej.

350 ml śmietanki 30% ubij na sztywno. W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem pudrem (łyżeczkę cukru odłóż) i rozpuszczoną żelatyną. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę śmietanową wylej na wystudzony sernik i odstaw na godzinę do lodówki.

Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z łyżeczką cukru pudru i udekoruj nią wierzch sernika. Oprósz kakao.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje