Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń
300 g mąki (niepełne 2 szklanki); 100 g cukru pudru; 200 g masła; 1 ugotowane i przetarte żółtko. Masa serowa: 1 kg białego sera; 10 jajek; 350 g cukru; 4 łyżki stołowe masła; rodzynki, cukier waniliowy, ewentualnie dodatkowo cukier puder.



Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, a potem wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i przenosimy na wałku, wylepiając nim dno formy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut, aż upiecze się na jasnożółty kolor. Ucieramy w misce ser z cukrem, 3 jajkami i cukrem waniliowym. Do gładkiej masy wbijamy stopniowo po jednym żółtku, dolewamy stopione i ochłodzone masło, a na koniec pianę ubitą z białek i rodzynki (opłukane i osuszone). Po wymieszaniu nakładamy masę na podpieczony spód z kruchego ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy na 40 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!