Zrób jak babcia. Śliwkowe powidła bez cukru, które przeniosą cię do wakacji na wsi

Anna Gburek

Tradycyjne powidła śliwkowe nie zawierają cukru. Przepis na nie jest bardzo prosty
Tradycyjne powidła śliwkowe nie zawierają cukru. Przepis na nie jest bardzo prostyInt SeoINTERIA.PL

Dlaczego warto robić powidła śliwkowe?

  • poprawiają trawienie,
  • wzmacniają kości,
  • budują odporność,
  • korzystnie wpływają na układ krwionośny, w tym regulują ciśnienie krwi.

Jak przygotować śliwki?

Zobacz również:

Jak smażyć powidła ze śliwek?

Ręce kobiety w fartuchu wkładające śliwkowy dżem do słoika. Na drewnianym blacie znajdują się dwa słoiki z dżemem oraz kilka świeżych śliwek.
Aby powidła były gęste, należy je smażyć przez 5-6 godzin123RF/PICSEL

Tradycyjne powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe z cukrem

Jak pasteryzować i przechowywać powidła?

  • Pasteryzowanie powideł w wodzie - dno sporego garnka wyłóż ścierką kuchenną lub pieluchą tetrową. Słoiki ułóż jeden obok, ale tak, aby się nie stykały. Wlej wodę do garnka na wysokość 3/5 słoika. Gotuj na małej mocy kuchenki przez około 20 min.
  • Pasteryzacja powideł w piekarniku tzw. sucha - ustaw piekarnik na 100-110 stopni Celsjusza. Słoiki pasteryzuj przez 20 min.

Zobacz również:

    Najczęstsze błędy przy robieniu powideł

    • wybór niedojrzałych lub zbyt wodnistych śliwek,
    • za szybkie gotowanie, co prowadzi do przypalenia się owoców i zepsucia ich smaku,
    • przypalenie spowodowane jest także zbyt rzadkim mieszaniem owoców w garnku,
    • źle przeprowadzona pasteryzacja lub niewyparzone słoiki powodują szybsze zepsucie się przetworu.

    Jak poznać, że powidła są gotowe?

    Dietetyczne powidła śliwkowe bez cukru
    Dietetyczne powidła śliwkowe bez cukru123RF/PICSEL

    Jak zrobić powidła ze śliwek? Przepis domowy krok po kroku

    • śliwki - 5 kg
    • woda - ok. ¼ szklanki

    Zobacz również:

    "Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?