Sernik limonkowy
Masło stop. Biszkopty pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy.
Składniki na 12 porcji:
- 40 dag truskawek
- 20 dag biszkoptów
- 1 limonka
- 12 dag masła
- 50 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 dag cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 op. galaretki truskawkowej
Sposób przygotowania:
1. Masło stop. Biszkopty pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. Masą wylep spód tortownicy.
2. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Limonkę polej wrzącą wodą, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Skórkę oraz sok z limonki dodaj do serka. Dołóż cukier puder, całość dokładnie utrzyj.
3. Żelatynę namocz w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Bitą śmietanę wymieszaj z serkiem z limonką. Masę serową ostrożnie połącz z żelatyną. Wylej na przygotwany spód. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
4. Galaretkę rozpuść według przepisu. Truskawki umyj, oczyść, potnij na kawałeczki. Ułóż na masie serowej. Owoce zalej tężejącą galaretką. Schładzaj 3 godziny.