Sernik makowo-marcepanowy

Na zimno.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 opakowania wafli belgijskich
  • 6 płatów żelatyny
  • 750 g jogurtu marcepanowo-makowego (gotowego lub wg przepisu, który znajdziesz tutaj)
  • 200 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 75 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Mała pomarańcza
  • Olej do formy

Przygotowanie:

Masło roztopić, dodać rozdrobnione wafle. Okrągłą formę posmarować olejem nałożyć wafle z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, twarożek, sok pomarańczowy, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć, roztopić dodać 3 łyżki masy jogurtowej zamieszać, połączyć z resztą masy. Nałożyć do formy, wyrównać. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki i dekorować nimi tort.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas