Sernik makowo-marcepanowy
Na zimno.
Składniki:
- 100 g masła
- 2 opakowania wafli belgijskich
- 6 płatów żelatyny
- 750 g jogurtu marcepanowo-makowego (gotowego lub wg przepisu, który znajdziesz tutaj)
- 200 g kremowego twarożku
- 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 75 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Mała pomarańcza
- Olej do formy
Przygotowanie:
Masło roztopić, dodać rozdrobnione wafle. Okrągłą formę posmarować olejem nałożyć wafle z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jogurt, twarożek, sok pomarańczowy, cukier i cukier waniliowy. Żelatynę odcisnąć, roztopić dodać 3 łyżki masy jogurtowej zamieszać, połączyć z resztą masy. Nałożyć do formy, wyrównać. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Pomarańczę obrać, pokroić na kawałki i dekorować nimi tort.