Sernik na murzynku
Czyli dwa ciasta w jednym
Składniki:
Ciasto
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 25 dag masła lub margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
Masa
- 50-70 dag twarogu (trzykrotnie mielonego)
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 10 dag stopionego masła
Przygotowanie:
1. Masło z cukrem, kakao i wodą zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut. Odlej pół szkl. masy (na polewę). Resztę ostudź.
2. Żółtka oddziel od białek i dodaj po jednym do zimnej masy na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Białka ubij na sztywno i połącz z ciastem. Wylej je do natłuszczonej blaszki (21 x 26 cm).
3. Jajka ubij z cukrem i masłem. Miksując, dodaj po łyżce twarogu. Masę wyłóż na ciasto. Piecz 60 min w temp. 180°C.
Ciasto polej odstawioną wcześniej polewą. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją odrobinę podgrzać.