Reklama

Reklama

Sernik na murzynku

Czyli dwa ciasta w jednym

Składniki:

Reklama

Ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa

  • 50-70 dag twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dag stopionego masła

Przygotowanie:

1. Masło z cukrem, kakao i wodą zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut. Odlej pół szkl. masy (na polewę). Resztę ostudź.

2. Żółtka oddziel od białek i dodaj po jednym do zimnej masy na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Białka ubij na sztywno i połącz z ciastem. Wylej je do natłuszczonej blaszki (21 x 26 cm).

3. Jajka ubij z cukrem i masłem. Miksując, dodaj po łyżce twarogu. Masę wyłóż na ciasto. Piecz 60 min w temp. 180°C.

Ciasto polej odstawioną wcześniej polewą. Jeśli będzie zbyt gęsta, można ją odrobinę podgrzać.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje