Reklama

Reklama

Sernik na spodzie z krakersów

Oto przepis na pyszny sernik. Dzięki krakersom zyskuje oryginalny posmak.

Składniki

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła, roztopionego
  • MASA SEROWA
  • 500 g serka mascarpone
  • (2 opakowania, np. Piątnica)
  • 200 g gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • galaretka truskawkowa
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 500 g truskawek

1. Krakersy zmiksuj z cukrem i roztopionym masłem. Wyklej masą dno formy ze zdejmowanym rantem (22-24 cm).

Reklama

2. Wymieszaj mascarpone ze śmietaną. Połowę truskawek zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Połącz wszystkie składniki masy i zmiksuj dokładnie na wolnych obrotach.

3. Wyłóż masę serową na spód z krakersów i wstaw sernik do lodówki, aby zastygł (przynajmniej na 3-4 godziny).

4. Pozostałe truskawki pokrój na połówki i obsyp nimi wierzch sernika tuż przed podaniem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje