Sernik na spodzie z krakersów
Oto przepis na pyszny sernik. Dzięki krakersom zyskuje oryginalny posmak.

Składniki
- 2 szklanki pokruszonych krakersów
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła, roztopionego
- MASA SEROWA
- 500 g serka mascarpone
- (2 opakowania, np. Piątnica)
- 200 g gęstej śmietany 18 proc.
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- galaretka truskawkowa
- łyżeczka esencji waniliowej
- 500 g truskawek
1. Krakersy zmiksuj z cukrem i roztopionym masłem. Wyklej masą dno formy ze zdejmowanym rantem (22-24 cm).
2. Wymieszaj mascarpone ze śmietaną. Połowę truskawek zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Połącz wszystkie składniki masy i zmiksuj dokładnie na wolnych obrotach.
3. Wyłóż masę serową na spód z krakersów i wstaw sernik do lodówki, aby zastygł (przynajmniej na 3-4 godziny).
4. Pozostałe truskawki pokrój na połówki i obsyp nimi wierzch sernika tuż przed podaniem.