Sernik na zimno
Pyszne ciasto bez pieczenia.
Składniki:
Ciasto: 20 dag herbatników 8 dag masła Masa: 50 dag twarogu sernikowego 30 dag serka homogenizowanego 15 dag śmietany 30 proc. 15 dag cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 cytryny galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
1 Herbatniki pokrusz, wymieszaj ze stopionym masłem. Ciastem wylep tortownicę, schłodź. Galaretki oddzielnie rozpuść, schłodź. Twaróg zmiksuj z serkiem homogenizowanym, cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietanę i sok z cytryny.
2 Odłóż 5 łyżek masy. Resztę wymieszaj ze stężoną, pokrojoną galaretką. Masę wyłóż na ciasto. Naczynie wstaw do lodówki do stężenia. Sok z pozostałej cytryny wymieszaj ze schłodzoną galaretką oraz odłożoną masą serową. Wyłóż na sernik, znów schłodź w lodówce.