Reklama

Reklama

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Koniecznie spróbuj!

Składniki

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szkl. kwaśnej  śmietany 18 proc.
  • 1 fiolka zapachu waniliowego do ciasta
  • po 10 dag gorzkiej czekolady i cukierków toffi

Sposób przygotowania

Twaróg przełóż do miseczki. Dodaj cukier puder, zapach, mąkę oraz jajka, żółtko i śmietanę. Wymieszaj mikserem. Nie miksuj masy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Podłużną formę (14 x 25 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ją masą. Ustaw w większym naczyniu żaroodpornym. Do większego naczynia nalej gorącą wodę, tak by sięgała do połowy wysokości formy z masą serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (góra i dół). Piecz ok. 15 minut. Zmniejsz temp. do 110 st. C (góra i dół). Piecz ok. 45 minut. Upieczony sernik pozostaw 1 godz. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne ciasto wstaw do lodówki na 12 godzin. Stop (osobno) czekoladę i cukierki. Sernik wyjmij z formy. Z obydwu polew zrób na nim paseczki. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy