Sernik pieczony w kąpieli wodnej
Koniecznie spróbuj!
Sposób przygotowania
Twaróg przełóż do miseczki. Dodaj cukier puder, zapach, mąkę oraz jajka, żółtko i śmietanę. Wymieszaj mikserem. Nie miksuj masy zbyt długo, aby jej nie napowietrzać. Podłużną formę (14 x 25 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ją masą. Ustaw w większym naczyniu żaroodpornym. Do większego naczynia nalej gorącą wodę, tak by sięgała do połowy wysokości formy z masą serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (góra i dół). Piecz ok. 15 minut. Zmniejsz temp. do 110 st. C (góra i dół). Piecz ok. 45 minut. Upieczony sernik pozostaw 1 godz. w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Zimne ciasto wstaw do lodówki na 12 godzin. Stop (osobno) czekoladę i cukierki. Sernik wyjmij z formy. Z obydwu polew zrób na nim paseczki.