Sernik waniliowy z bezą i owsianym krokantem

Pokochacie to ciasto za puszysty spód z mnóstwem soczystych owoców, aksamitną masę oraz... słodziutką posypkę, która zwykle znika jako pierwsza!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Spód: śliwki rozmroź, dobrze osącz na sitku. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą,jasnokremową masę. Kolejno wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy maślanej. Dobrze wymieszaj mikserem. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Ułóż na nim śliwki.


2. Masa: ziemniaki oraz twaróg przepuść trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę serową utrzyj z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii.Dodaj żółtka, śmietanę oraz proszek budyniowy. Składniki dobrze wymieszaj mikserem. Masę serową rozsmaruj na spodzie z owocami.


3. Beza: białka ubij na sztywno razem z sokiem cytrynowym. W czasie ubijania porcjami wsyp cukier. Bezę wyłóż na wierzch sernika. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz 50-60 minut.


4. Krokant: cukier stop na mocno rozgrzanej patelni na jasny karmel. Wymieszaj go z płatkami owsianymi. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Poczekaj, aż masa zastygnie i stwardnieje. Wtedy połam krokant na kawałki. Posyp nimi wystudzone ciasto.

Zmysłowe smaki: Sernik z nutą piernikowąInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas