Sernik wiedeński z truskawkami

Słodziutki, wyjątkowo delikatny, wprost rozpływa się w ustach! Możesz upiec go też wcześniej, a potem bez polewy oraz owocowej dekoracji zamrozić, by poczekał na gości.

Sernik wiedeński z truskawkami
Sernik wiedeński z truskawkamiPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 12 porcji:

  • 8 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 80 dag mielonego twarogu
  • 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 8 dag śmietany kremówki
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 4 dag kaszy manny
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek
  • 20 dag cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz i kasza manna do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Do masy maślanej porcjami dodaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę. Potem wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj masę.

2. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg posyp kaszą manną. Do przygotowanej formy nałóż masę serową. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu lub folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.

3. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki. Owoce pokrój na cząstki. Wystudzony sernik posmaruj lukrem. Na wierzchu ułóż truskawki. Jeśli chcesz, by owoce dłużej zachowały świeży wygląd, posmaruj je tężejącą galaretką albo konfiturą. Wcześniej ją pogrzej i przetrzyj przez sitko.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Kokosowa owsiankaTV Interia
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas