Sernik wiejski
Miłośnicy serników będą zachwyceni! Kruchy spód, wilgotna, serowa masa i chrupiąca posypka tworzą doskonałe połączenie. Wypróbuj tradycyjny, wiejski przepis i zachwyć domowników oraz gości.

Składniki
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag masła
- 2 szkl. mąki
- 3/4 kg białego sera
- 45 dag cukru
- 3 łyżki śmietany
- mąka ziemniaczana,
- 1 op. cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
1.Zagnieć kruche ciasto z 2 żółtek, posiekanego zimnego masła, mąki oraz 15 dag cukru. Uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 minut do schłodzenia. 2. Biały ser zmiel (lub użyj mielonego sera z wiaderka), wlej do niego śmietanę. Miksując lub ucierając, dosypuj partiami resztę cukru. Dodaj 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z 4 białek. 3.Tortownicę lub blachę wylep 3/4 porcji schłodzonego ciasta (resztę zamroź). Ponakłuwaj je widelcem. Nałóż masę serową. Piecz 60 min w 190ºC. W połowie czasu pieczenia wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Posyp sernik i piecz dalej.