Sernik wiejski

Miłośnicy serników będą zachwyceni! Kruchy spód, wilgotna, serowa masa i chrupiąca posypka tworzą doskonałe połączenie. Wypróbuj tradycyjny, wiejski przepis i zachwyć domowników oraz gości.

Klasyczny deser w nieco innej formie.
Klasyczny deser w nieco innej formie. 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1.Zagnieć kruche ciasto z 2 żółtek, posiekanego zimnego masła, mąki oraz 15 dag cukru. Uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 minut do schłodzenia. 

2. Biały ser zmiel (lub użyj mielonego sera z wiaderka), wlej do niego śmietanę. Miksując lub ucierając, dosypuj partiami resztę cukru. Dodaj 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z 4 białek. 

3.Tortownicę lub blachę wylep 3/4 porcji schłodzonego ciasta (resztę zamroź). Ponakłuwaj je widelcem. Nałóż masę serową. Piecz 60 min w 190ºC. W połowie czasu pieczenia wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Posyp sernik i piecz dalej.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas