Reklama

Reklama

Sernik z brzoskwiniami

Słodki i delikatny!

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • garść orzechów włoskich

Składniki - spód

  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego np. Delecta
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym np. Delecta
  • 3 duże brzoskwinie
  • 500 ml wrzątku

Sposób przygotowania

Sernik na zimno to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie czują się pewnie przed piekarnikiem, a jednocześnie mają ochotę na samodzielne przygotowanie "czegoś słodkiego".

Reklama

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, a następnie blendujemy z masłem i posiekanymi lub zmielonymi orzechami do uzyskania gładkiej masy. Masą wykładamy dno formy dociskając mocno, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty. Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i blendujemy na gładko. Dodajemy wystudzoną galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce. Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje