Sernik z brzoskwiniami
Słodki i delikatny!

Składniki
- 200 g herbatników
- 70 g masła garść posiekanych drobno orzechów włoskich
- garść orzechów włoskich
- spód
- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego np. Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym np. Delecta
- 3 duże brzoskwinie
- 500 ml wrzątku
Sposób przygotowania
Sernik na zimno to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie czują się pewnie przed piekarnikiem, a jednocześnie mają ochotę na samodzielne przygotowanie "czegoś słodkiego".
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy, a następnie blendujemy z masłem i posiekanymi lub zmielonymi orzechami do uzyskania gładkiej masy. Masą wykładamy dno formy dociskając mocno, po czym wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Miksujemy 600 ml z mieszanką do sernika na zimno i aromatem przez około 4 minuty. Wylewamy masę serową na schłodzony spód z herbatników i wstawiamy na kolejne 30 minut do lodówki. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki i blendujemy na gładko. Dodajemy wystudzoną galaretkę do musu brzoskwiniowego i schładzamy lekko w lodówce. Gdy mus brzoskwiniowy zaczyna się ścinać wylewamy go na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki na 1,5 h. Przed podaniem wierzch sernika dekorujemy orzechami.