Sernik z brzoskwiniami - przysłała Violetta

Na ciasto: 3 szklanki mąki; 3 łyżki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 żółtek; 1 zwykła margaryna. Na masę: 70 dag sera półtłustego; 1 kostka masła roślinnego; 3 duże jajka; 1 cała i 1/4 szklanki cukru; 1 budyń śmietankowy; 5 białek z jajek; 1 kisiel cytrynowy, duża puszka brzoskwiń

Przyrządzanie

Z wymienionych składników zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić w celu późniejszego starcia.

Ser przekręcić przez maszynkę z masłem. Jajka ubić z 3/4 szklanką cukru. Do ubitych jajek dodać suchy budyń, ser z masłem i dobrze wymieszać. Białka pozostałe z ciasta ubić z 1/2 szklanki cukru. Pod koniec ubijania dodać suchy kisiel. Rozwałkować ciasto na średniej wielkości blachę, na ciasto położyć masę serową, na to pokrojone w ósemki brzoskwinie z dużej puszki. Na wierzch położyć ubitą pianę z białek, a na wierzch zetrzeć mrożone ciasto. Piec około 45 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas