Sernik z jeżynami
Ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami.
Składniki na 12 porcji:
Spód:
- 25 dag czekoladowych herbatników
- 10 dag masła
Masa:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 80 dag mielonego twarogu
- 15 dag cukru
- 1 op. budyniu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 30 dag jeżyn
- 100 ml oleju
Polewa:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki zapachu kawowego lub rumowego
Sposób przygotowania:
1. Spód: ciastka drobniutko pokrusz. Masło stop, przestudź, wymieszaj z okruszkami. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep masą z ciastek. Mocno dociśnij. Wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
2. Masa: czekoladę stop, dobrze wystudź. Twaróg utrzyj z cukrem, proszkiem budyniowym, kakao oraz jajkami. Masę serową wymieszaj z olejem oraz stopioną czekoladą. Jeżyny przebierz, trochę odłóż do dekoracji, resztę rozsyp na spodzie z ciastek. Przykryj masą z sera. Wierzch wygładź. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160ºC. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami
3. Polewa: czekoladę połam na kawałki. Stop ją razem ze śmietaną - najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wymieszaj z rumem. Wylej na wierzch gotowego sernika. Ciasto udekoruj odłożonymi jeżynami, ew. migdałami w czekoladzie wiórkami czekolady i listkami mięty.