Sernik z makiem

Puszyste ciasto z makiem zachwyci każde podniebienie!

Sernik z makiem
Sernik z makiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Masa serowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, potem ciągle miksującej dodawaj po 1 żółtku. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj oba twarogi, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.

Masa makowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodaj roztopione masło, rodzynki, dokładnie wymieszaj.

Ciasto: Wyrób ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową.  Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia ok. 60 minut (grzałka góra-dół).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas