Sernik z makiem
Puszyste ciasto z makiem zachwyci każde podniebienie!

Składniki
- masa serowa
- 60 g budyniu śmietankowego
- 100 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g g cukru
- 6 jajek
- masa makowa
- 50 g rodzynek
- 450 g zmielonego maku
- 70 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Masa serowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, potem ciągle miksującej dodawaj po 1 żółtku. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj oba twarogi, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.
Masa makowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodaj roztopione masło, rodzynki, dokładnie wymieszaj.Ciasto: Wyrób ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową. Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia ok. 60 minut (grzałka góra-dół).