Reklama

Reklama

Sernik z makiem

Puszyste ciasto z makiem zachwyci każde podniebienie!

Składniki - masa serowa

  • 60 g budyniu śmietankowego
  • 100 g masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g g cukru
  • 6 jajek

Składniki - masa makowa

  • 50 g rodzynek
  • 450 g zmielonego maku
  • 70 g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Masa serowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, potem ciągle miksującej dodawaj po 1 żółtku. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj oba twarogi, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.

Reklama

Masa makowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodaj roztopione masło, rodzynki, dokładnie wymieszaj.

Ciasto: Wyrób ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową.  Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia ok. 60 minut (grzałka góra-dół).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje