Sernik z makiem
Puszyste ciasto z makiem zachwyci każde podniebienie!
Sposób przygotowania
Masa serowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, potem ciągle miksującej dodawaj po 1 żółtku. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodaj oba twarogi, proszek budyniowy, ubitą pianę z białek.
Masa makowa: Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier a następnie żółtka. Dodaj roztopione masło, rodzynki, dokładnie wymieszaj.
Ciasto: Wyrób ciasto ze wszystkich składników. Rozwałkuj i wyłóż nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową. Sernik umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, czas pieczenia ok. 60 minut (grzałka góra-dół).