Sernik z różową pianką

Coś dla miłośników ciast z sera!

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Z mąki, 1/2 szkl. cukru, 15 dag masła i 1 jajka zagnieć ciasto. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Wylep ciastem.Twaróg utrzyj z resztą masła i cukru. Dodaj 2 jajka, proszek budyniowy oraz sok i skórkę z cytryny. Masę wymieszaj. Wyłóż na spód. Piecz ok. 75 minut w temp. 175°C. Wystudź. Włóż do torebki do mrożenia. Zamroź. Wcześniej z torebki usuń powietrze.Zapobiegnie to wysuszeniu ciasta i kruszeniu się sernika po rozmrożeniu.

2. Sernik rozmrażaj 5-6 godzin w pokojowej temperaturze. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Mascarpone utrzyj z dżemem. Śmietanę ubij na sztywno, domieszaj do serka. Ostrożnie wymieszaj z żelatyną. Tężejący krem rozsmaruj na wierzchu sernika.Ciasto schładzaj 2-3 godziny.Do czasu podania przechowuj w lodówce. Udekoruj według uznania.

Zmysłowe smaki: Sernik na zimno z truskawkamiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas