Serowe ciastka z szynką
Pyszna przekąska.
Składniki:
Ciasto:
- 10 dag sera camembert
- 10 dag gotowanej szynki
- po 15 dag papryki i cukinii
- 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1 małe opak. proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 2/3 szkl. mąki pszennej
- 5 dag masła
- dodatkowo: papierowe foremki
Przygotowanie:
1. Ciasto: ser pokrój na kawałki. Szynkę i warzywa grubo posiekaj. Mąkę wymieszaj z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wbij jajka. Wlej mleko i olej. Zagnieć ciasto, porcjami domieszaj szynkę, warzywa oraz ser.
2. Kruszonka: zimne masło rozetrzyj palcami z mąką. Kiedy powstaną grudki, kruszonkę schłodź. Papierowe foremki umieść w zagłębieniach formy na muffinki. Nałóż ciasto. Posyp kruszonką. Piecz 30 minut w 175°C.